Selecteer een pagina

4 personen, 120 minuten

Gekonfijte citroenkip met ras al hanout

Dit is echt een prachtig feestgerecht – een ‘simpele’ boerenkip wordt chic door de zinnenprikkelende zuidvruchten, heerlijke noten en natuurlijk onze eigen ras el hanout. De vermicelli als vulling is een klassieker!

Ingrediënten

4 personen

Zout en versgemalen peper
naar smaak
Fijngehakte peterselie of koriander
6 el
Gekonfijte citroen
1 stk
Flinke boerenkip
1 stk
Ras al hanout
4 el
Milde olijfolie
naar smaak
Vermicelli
500 g
Dadels
8 stk
Gedroogde abrikozen
8 stk
Amandelen
75 g

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de gekonfijte citroen in vieren, schep het zachte vruchtvlees eruit en snijd de schil in zo dun mogelijke reepjes.

Stap 2: Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten goed in met de helft van de citroenreepjes, de ras el hanout, flink wat zout en peper en een flinke scheut olijfolie. Masseer het ras-el-hanoutmengsel goed in de kip. Laat de kip in een passende ovenschaal minstens 30 minuten tot maximaal een paar uur in de koelkast marineren.

Stap 3: Verwarm de oven voor tot 250 °C. Rooster de kip in circa 15 minuten rondom goudbruin in de hete oven. Zet de oven dan op 150 °C en laat de kip in 45 minuten verder gaar worden. Prik dan met een mesje tussen de dij en de filet van de kip; als er doorzichtig vocht uit komt, is de kip gaar, zo niet, laat de kip dan nog 10-20 minuten verder garen.

Stap 4: Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van een couscoussière. Doe de vermicelli in een grote schaal en meng met 3 eetlepels olijfolie en wat zout. Besprenkel met circa een half glaasje koud water en meng goed; wrijf intussen met je handen de vermicelli los. Doe de vermicelli dan in het bovenste gedeelte van de couscoussière en stoom circa 10 minuten.

Stap 5: Snijd de dadels en abrikozen in reepjes. Hak de amandelen grof. Schep de gestoomde vermicelli in een grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel wederom met wat water. Meng de dadels, abrikozen, amandelen en de rest van de citroenreepjes door de vermicelli en eventueel nog 1 eetlepel olie, mocht de vermicelli een beetje plakken.

Stap 6: Stoom de vermicelli nog een keer circa 8 minuten. Meng de vermicelli tot slot met wat van de kruidige kipjus uit de ovenschaal en met de peterselie. Schep wat van de vermicelli in de kip en serveer de kip op de rest van de vermicelli