Selecteer een pagina

4 personen, 45 minuten

Onze Kisir

Onderweg naar Antakya, in Iskenderun aan zee, proefden we een bijzondere versie van kisir, de rode ’tabouleh’ uit Turkije; een salade op basis van bulghur, paprikapasta, tomatenpuree, zoutzure granaatappelmelasse en heel veel aromatische kruiden. Een dooreetsalade waar we nooit genoeg van krijgen, en dat geldt voor bijna iedereen die ‘m proeft. Je raakt eraan verslingerd!

Ingrediënten

4 personen

Granaatappel
1 stk
Citroensap
naar smaak
Paprikapasta
8 el
Tomatenpuree
3 el
Snackkomkommers
4 stk
Kerstomaatjes
300 g
Lente-ui
1 bos
Peterselie
1 bosje
Munt
1/2 bosje
Dille
1 bosje
Fijne bulghur
500 g
Granaatappelmelasse
1 stk
Olijfolie
naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1: Het handigst is om het kroontje van de granaatappel er rondom uit te snijden, waarna je met je duimen de vrucht open kunt breken. Je kunt dan lekker hard op de schil meppen met een lepel zodat de pitjes eruit vallen. Vis de witte velletjes er daarna uit.

Stap 2: Besprenkel de ongekookte bulghur met een beetje koud water. Snijd alle kruiden en de lente-ui fijn. Snijd ook de tomaatjes en de komkommer fijn.

Stap 3: Kneed met je handen de tomatenpasta en paprikapasta door de bulghur.

Stap 4: Meng de kruiden, lente-ui. tomaatjes, komkommer en granaatappelpitjes erdoor. Breng de salade op smaak met flink wat granaatappelmelasse, zout, olijfolie en citroensap.

Paprika pasta is de universele smaakmaker in de Turkse keuken: het is een pasta van gepureerde zoete en/ of pittige lange paprika’s met zout. Tatli is zoet en aci is pittig heet. Je vindt het bij de Turkse winkel in grote en kleine potten.