Selecteer een pagina

20 personen, 120 minuten

Pistache Semolinacake

Ingrediënten

4 personen

Pistacheolie
2-3 el
Eidooier
1
Poedersuiker
150 g
Gepelde pistachenoten
400 g
Maizena
1 el
Eitwitten
2
SOUQ oranjebloesemwater
1 el
Citroensap
2 el
Suiker
230 g
Baksoda
1 el
Bakpoeder
0,5 zakje
Middelgrote semolina
150 g
Fijne semolina
300 g
Zout
naar smaak
Basterd suiker
150 g
Yoghurt
150 ml
Arachide olie
150 ml
Eieren
2 stk

Bereidingswijze

Stap 1: Verhit de oven tot 160°C. Klop met een handmixer in een kom de eieren met de arachide olie, yoghurt, suiker en een halve theelepel zout dik en romig. Klop met een garde beide soorten semolina erdoor. Voeg dan beetje bij beetje het bakpoeder en de baksoda toe. Vet 2 taartvormen van circa 24 cm Ø in en bestrooi ze lichtjes met wat semolina. Verdeel het beslag over beide bakvormen en bak ze in het midden van de warme oven in circa 45 minuten gaar en goudbruin. Laat het gebak kort in de vorm afkoelen, stort het eruit en laat het helemaal koud worden.

Stap 2: Breng voor de meringue in een pan 200 gram suiker met 60 ml water, het citroensap en oranjebloesemwater aan de kook. Gebruik bij voorkeur een suikerthermometer. Laat de siroop circa 10 minuten zachtjes pruttelen tot de suikerthermometer 118 °C aangeeft.

Stap 3: Klop zodra de suikerthermometer 113 °C aangeeft de eiwitten met de rest van de suiker en de maizena in een keukenmachine of in een kom met de handmixer tot yoghurtdikte. Voeg in een dun straaltje de hete suikersiroop toe en blijf op de hoogste stand net zo lang kloppen totdat er glimmende stijve pieken ontstaan en het schuim is afgekoeld. Laat het verder koud worden.

Stap 4: Maal voor de spijs de pistachenoten in een keukenmachine fijn. Houd 2 eetlepels pistachepoeder achter ter garnering.

Stap 5: Voeg de poedersuiker, een snufje zout en de eidooier toe aan het pistachenotenpoeder in de keukenmachine en draai tot het een gladde pasta is. Voeg zoveel pistacheolie toe dat het net een samenhangende spijsbal is. Rol de spijsbal tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van 24 cm Ø.

Stap 6: Leg een taartbodem op een taartschaal, leg de plak pistachespijs erop en bedek met de tweede taartbodem. Spatel de meringue mooi over het gebak en bestrooi met wat pistachepoeder.