Selecteer een pagina

6 personen, 60 minuten

Wijnbladeren gevuld met lamsgehakt en rijst

Het Arabische einab betekent ‘druif’ en waraq ‘papier’: ‘papier van de druif’ dus. De bladeren worden opgerold, zo snel als maar kan en zo dun als maar kan. Die dunne gevulde druivenbladeren zijn qua textuur veel lekkerder dan de dikke, dus we doen ons best. En ook om ze zo lang te laten sudderen dat ze smeltend zacht worden. Deze versie bevat vlees, maar je kunt ook een vulling gebruiken van rijst, tomaat, sumak, seven spice, peterselie en lente-ui; dat vinden wij minstens zo lekker. Tijdens het rollen doen we natuurlijk wat die dames in het Midden-Oosten ook doen. Roddelen of praten over het leven. De volgende dag zijn ze trouwens nog lekkerder.

Ingrediënten

6 personen

Olijfolie
om in te bakken
Tomaten
2 stk
Laurierblaadjes
4 stk
Knoflook
4 teentjes
Uien
2 stk
Kaneel
1 stokje
Lamskoteletjes
4 stk
Druivenbladeren
30 stk
Tomatenpasta
2 el
Lamsgehakt
100 g
Zoete ui
1 stk
Za'atar
2 tl
Risotto rijst
300 g

Bereidingswijze

Stap 1: Meng in een wijde kom de rijst met seven spice, geraspte zoete ui, lamsgehakt, tomatenpasta en zout en kneed alles goed door. Proef of het gehakt genoeg zout en seven spice bevat (als je rauw vlees lust tenminste).

Stap 2: Leg een druivenblad voor je neer en leg horizontaal in het midden een theelepel vulling die tot een worstje is gevormd. Vouw de linker- en rechterzijde van het blad naar binnen en rol het vanaf de onderkant zo strak mogelijk op. Wij moeten altijd denken aan ’t strak oprollen van een slaapzak! Rol zo alle druivenbladeren op totdat alle vulling op is.

Stap 3: Leg de lamskoteletjes in een pan en verdeel de waraq einab als een cirkel eroverheen. Voeg het kaneelstokje toe met knoflook en laurier en eindig met de halve uien en tomaten.

Stap 4: Voeg nu zo veel water toe tot alles onderstaat, met zout en een flinke scheut olijfolie. Leg een schoteltje bovenop, dat helpt om alles op z’n plek te houden. Breng aan de kook en laat de druivenbladeren op laag vuur in 45-60 minuten helemaal gaar en zacht worden. Voeg als het droogkookt extra heet water toe. Serveer ze lauwwarm of afgekoeld, dezelfde dag of 1-2 dagen later (dan zijn ze dus op z’n allerlekkerst!).

Ook lekker met

Koh Thai rijstvellen

Labne naturel

EXPLORE

Gerelateerde producten